Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#1 von ghost , 10.02.2012 19:26

"Teško da je ikada itko za nekog značio nešto tako veliko, kao što ti značiš za mene; isto tako ne vjerujem da je netko nekome bio potreban kao ti meni. Ja nisam dosad uspio u sebi izgraditi ništa čvrsto, nikakve norme. Ništa me nije zadovoljavalo. Ništa, osim tebe. Ali ja sam ostao ja: okrenut svemu, ne prihvaćajući ništa. Kako je to teško!... Uobražavao sam i još to sebi uobražavam, da sam sposoban za takvu igru. Sad ne znam jesam li to ja, ali znam da ništa drugo ne postoji. Život me uhvatio na lijevoj nozi. Strah me je. Strašno me strah. Životinja u meni taj strah obožava. Mislim da ću poludjeti jednog dana. Ali tu si ti.
U tom stravičnom odnosu osjećam te kao cvijet namijenjen da me spasi. Da me spasi tako što ću sve zaboraviti, i početi živjeti od čistog divljenja prema maloj ljubičastoj tratinčici izrasloj na rubu moje istrule spodobe. To je ljubav čista. Čista kao suza. To je radost.

Mogu sasvim nestati, ali jedno mi je jasno: nema ničeg većeg od riječi koje izmijene oni koji se zaista vole, od njihovih pogleda, dodira, od njihove ruke. Veliki svijet zasjenjuje male ljubavi, i one nestaju, a velike ljubavi smanjuju veliki svijet do mikroba i nadijevaju mu svoje ime, vladaju njime, pomažu mu da živi. Voljeti, to je ono Arhimedovo hvatište kojim možda nećemo pokrenuti planet, ali spasit ćemo ga od ustajalosti, od smrada, od smeća. Koliko smeća, Bože!

Voli me samo. Za jedan dan ti i ja možemo učiniti koliko drugi za jedno stoljeće.

Čitavog života gledao sam tvoje oči...
Ali... kakve ono boje bjehu tvoje oči?
Zelene?
Ne. To se zelenila brda moga djetinjstva.
Modre?
Ne. To se modrilo nebo moga djetinjstva.
Sive?
Ne. To se sivio život moga djetinjstva.
Čitavog života gledao sam tvoje oči.
Čitavog života gledao sam boje iz kojih se tkao moj život,
moj život daleko od mene,
moj život daleko od tvojih očiju,
moj život, zar gore može biti."

Veselko Tenžera, Pisma Ivani

ghost  
ghost
Besucher
Beiträge: 993
Registriert am: 11.01.2012


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#2 von ghost , 10.02.2012 19:46

10. veljace 1942 godine u Prozoru rodio se velikan hrvatske knjizevnosti Veselko Tenzera, nezaboravni, vjecni. http://www.vecernji.hr/kolumne/tenzera-v...-kolumna-100588
Tenzera je bio i ostao mjerilo kvalitetnog pismenog izrazavanja u Hrvata.
Bio je veliki boem, nepotkupljiv, svoj, nekoliko puta je mjenjao podstanarske sobice u Zagrebu, volio je Zagreb, nije nikada odlazio iz njega. Volio je Matosa.
I njega porede s Matosem, samo sto je Matos volio Paris. Veselko Tenzera je bio jedan od najboljih hrvatskih knjizevnih kriticara. Njegova rijec je sijekla i ostala u pamcenju.
Jedan od dosljaka, koji je svoj zivot utkao u Zagreb, i nesebnicno svoje stvaralacki duh podario velegradu Zagrebu, jedan od dosljaka koji je obogatio riznice hrvatskog jezika i kulture. A bio je kako bi to posprdno dekadencija i malogradjanin Zagreba rekao dotepenac.

Zitat
Tenžera nije pjesnik svoga grada niti njegov kroničar, ne zadržava se na pojedinostima, na pojedinim gradskim vizurama ili vedutama, a za razliku od svog velikog uzora i učitelja A. G. Matoša, koji je govorio kako više voli Zagreb od Zagrepčana, Tenžera priznaje da ga od grada i zgrada više zanimaju ljudi, čovjek.
Zanima ga, dakle, život u ovom gradu, njegova svakodnevica koju iscrpno analizira i prosuđuje. Tenžera je superioran i lucidan kritik svega što čini njegovo doba i njegov grad. Neki njegovi tekstovi s vremenske distance djeluju upravo proročanski. U povodu uređenja i proširenja Savske ceste (1976.), Tenžera je ispisao svoj „Pozdrav raskopanom Zagrebu“, u kojem kaže kako su mnogi Zagrepčani „osjetili istinsku radost nad raskopanim gradom, jer su shvatili da to nije samo potraga za hepi-endom u prometnoj drami nego i traganje za identitetom grada koji se počeo rasipati.Zitat
Tenžera je bio ortodoksni pješak, protivnik vozačke dozvole i upravljača. Služio se jedino tramvajem, o kojem piše: „Zagrebački tramvaj nikako da se probije u literaturu; cvili i drnda ulicama, raznosi mase do kraja njihove žurbe, vrti se u krugovima, gdje ga čekaju. Tramvajski jezik je jednostavno oskudan i skaradan. Nekoliko kletvi, tucet prometnih fraza, povremeno koja svađa raskošnijeg jezičnog repertoara. Naprosto prava kljusina upregnuta u ljudski krkljanac“.http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=26307

Moja preporuka: Makar se i posvadjali!!!

ghost  
ghost
Besucher
Beiträge: 993
Registriert am: 11.01.2012


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#3 von choko , 11.02.2012 17:08

Odusevljeno sam citala njegovo odvajanje zita od kukolja.

 
choko
Besucher
Beiträge: 1.041
Registriert am: 01.01.2012


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#4 von ghost , 11.02.2012 21:01

Zitat
Zdravko Zima, vjerojatno najbolji poznavatelj Tenžerina opusa, u pogovoru je Tenžerine knjige "Sadašnjost za vječnost" zapisao:

- Kada tvrdimo da je bio kritičar, ne mislimo samo na književnost nego na kritiku kao egzistencijalni stav. Mislimo na kritiku u onom smislu u kojem ta grčka riječ podrazumijeva vještinu lučenja, odvajanja dobrog i lošeg, moralnog i ništavnog, sposobnost individualnog očitovanja u kojem nema jalovog kompromiterstva, a u čemu je Tenžera iskušavao kao rijetko tko.
http://hr.seebiz.eu/veselko-tenzera-dana...odina/ar-26237/


Zitat
Jedan od Tenžerinih najboljih prijatelja bio je njegov kolega po (oštrom) peru Igor Mandić. Stoga je iznimno zanimljivo bilo pročitati Mandićeve retke o Tenžerinu pogrebu na kojem je, suprotno protokolu, riječ uzeo upravo Mandić, tada nepoćudan u zagrebačkim krugovima. Zato ću prenijeti njegove riječi s tog oproištaja (I.Mandić: U Zadnji čas, str. 282-283).

Kolege, prijatelji Veselkovi, svi vi koji ste došli da se od njega oprostite,

došli smo da sahranimo Veselka, ali da li ćemo to doista učiniti? Pokapajući ga, sada, svatko od nas pokapa i dio sebe. Žalim što moram govoriti u osobno ime, ali ja ovdje pokapam 25 godina prijateljstva. Poznavali smo se od studentskih dana, od podstanarskih soba, domova i menzi, sve do ovih dana u kojima on osobno nije materijalno mnogo napredovao. Zajedno smo popili na hektrolitre alkohola, popušili brda duhana, družili se...a svejedno je Veselko bio za jednu nijansu udaljen. Bojim se da ovdje padam duboko ispod razine njegova duha, znajući s kakvom bi ironijom on ocijenio sve nas, a naročito jedan ovakav sentimentalno-patetični oproštaj, kao što je moj. Svi dobro znadete, da ovdje nema gotovo nikoga na čiji račun Veselko nije izrekao neku oštroumnu, duhovitu ili ciničku opasku, jer on je bio takav...Ali, samo su egoisti i ljudi bez duha mogli u tome osjetiti nešto loše. Veselko je bio iznad obične zlobe, mada se često činilo kao da se samo ruga...
Dakle, u ovom trenutku kada nam nedostaju riječi, znam da gubim njegov nivo, s kojim nas je toliko opčinjavao. Ali, sve je on to izražavao u jednom životu punom nesretnih trenutaka, osim onih lijepih koje su mu znali priskrbiti njegovi najbliži koji sada najviše gube. Nikad se nije žalio pa ni u privatnim kontaktima. ali oni koji su mu bili bliski dobro znaju kakav je paćenički život provodio. Stalno potucanje po podstanarskim sobama, u dvadesetogodišnjem lutanju, možda mu je prije uništilo zdravlje nego što je njegovo srce otkazalo samo od sebe. Vječno šikaniran, on se u svome paćeništvu postavljao ironično ne dajući da ga se slomije. [color=#FFFFFF]Sagorio je u sebi[/color], ali ne od rada i na poslu, kako se to obično patetično govori. Za njega je rad bio lakoća, čas posla, biudući da je imao takvu duhovnu snagu, kao profesionalac...Sagorio je iznutra, kao paćenik ovdje se nitko od nas uistinu ne može iskupiti pred njegovom smrću.
Došli smo pokopati Veselka, ali da li ćemo to doista uraditi? Ne, mi ćemo sahraniti njegovo zemno tijelo, ali molim vas da se što je moguće češće sjećamo njegovog nesahranjenog duha. Zato molim sve one koji vjeruju da[color=#FF0000] u sebi izgovore nekoliko riječi molitve za spas njegove duše [/color]a svima nama preostaje da po komad ove masne ilovače s tugom bacimo na njegov lijes.
Datum objave: 10.02.2012. - 21:24:00

Zitat
Za navijače Dinama, onog nekadašnjeg, a ne ovog Mamićevog ostat će trajno zapisana Tenžerina rečenica iz teksta "Dinamo kao filozofija utjehe": “Dobro je u Zagrebu imati nekog kao što je Dinamo, tako da znaš kako ima netko kome ide i gore nego tebi u ovome gradu!”
Zitat
Svojom lucidnošću i inteligencijom, imaginacijom i intelektualnom britkošću njegove novinske kritike i feljtoni usporedivi su s Matoševim, Šenoinim, Ujevićevim i Šoljanovim te ga bez sumnje čine jednim od najvećih imena domaće publicistike.

ghost  
ghost
Besucher
Beiträge: 993
Registriert am: 11.01.2012


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#5 von choko , 11.03.2012 21:18

Ovi drugi "slavni muskarci " sa svojim pismima, nisu ni blizu Veselku.


W. A. Mozart

Constanzi, odaslano iz Dresdena, 16. travnja 1789.

Draga ženice, imam nekoliko zahtjeva. Preklinjem te

(1) da ne budeš melankolična,

(2) da se brineš za svoje zdravlje i da se čuvaš proljetnih povjetaraca,

(3) da ne izlaziš sama u šetnju - a najviše bih volio da uopće ne izlaziš u šetnju,

(4) da budeš posvema uvjerena u moju ljubav. Dosad nisam napisao nijedno jedino pismo upućeno tebi a da pred sobom nisam imao tvoju dragu sliku.

(5) Preklinjem te da u svojem ponašanju ne paziš samo na svoju i moju čast nego i da paziš na svoj izgled. Molim te, ne ljuti se na mene što to tražim od tebe. Morala bi me zbog toga voljeti još više, jer tako više cijenim našu čast.

(6)* i na kraju te preklinjem da mi u svojim pismima spominješ više pojedinosti. Veoma bih volio znati

je li nas naš šogor Hofer došao posjetiti dan nakon moga odlaska na put? Dolazi li on vrlo često, kako mi je bio obećao da će činiti? Obilaze li te Langeovi? Kako napreduje portret? Kakvim životom živiš? Sve me to, prirodno, silno zanima.

 
choko
Besucher
Beiträge: 1.041
Registriert am: 01.01.2012


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#6 von Kamilica , 11.03.2012 21:29

nadam se da ovakvo pismo necu nikad dobiti

 
Kamilica
Besucher
Beiträge: 9.890
Registriert am: 02.03.2009


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#7 von choko , 16.03.2012 21:13

Goustave Flaubert

Louisi Colet Croisset, subotnja noć, 1 sat

Govoriš mi vrlo nježne stvari, draga Muzo. Eh bien, za­uzvrat primi sve ono još nježnije no što bi mogla zami­sliti. Tvoja ljubav na kraju prodire u mene poput mlake kiše, i ja osjećam kako me nataplja do same srži moga srca. Ne imaš li ti sve što mi je potrebno da bih te ljubio - tijelo, um, nježnost? Proste si duše i tvrde glave, vrlo malo si kao pjesma, ali krajnje pjesnička; u tebi nema do dobrote, i sva si poput svojih grudi, sva bijela i meka na dodir. One koje sam poznavao , nisu se mogle mjeriti s tobom, i dvojim da se one za kojima sam žudio mogu mjeriti s tobom. Ponekad pokušavam zamisliti kako će izgledati tvoje lice u starosti, a meni se čini da ću te vo­ljeti kao što te danas volim, a možda i više.

 
choko
Besucher
Beiträge: 1.041
Registriert am: 01.01.2012


RE: Veselko Tenzera/Pismo Ivani

#8 von choko , 11.11.2012 21:39

Čitam te i ne prepoznajem te. Ona ti koju čitam nisi ona ti koju zamišljam i volim. Prisutna, željna svjetovnog uspjeha, progonjena sitnim frustracijama toliko nalik mojima - želim da sve to ostaviš iza sebe, zaboraviš, da se prestaneš prilagođavat i mijenjat i da ostaneš svoja - predivna i savršena. Ja te volim takvu. Gomila drugih te neće voljeti. Ali što će ti oni uostalom? Što će ti nešto više od mene? Makar pišem samo prividu. I ti koja jesi nisi ta kojoj pišem. Ali ja sam sanjar. I likovi u mojoj glavi ne moraju postojati. Nikad ni nisu. Oni su samo moja zaštita i moja sigurnost, potvrda da postoji svijet bolji od ovoga. Ali tvoj lik ipak postoji negdje u stvarnome svijetu. Ti si najviše ono što jesi.

Ako i naiđeš na ovo, ne pričaj mi o tome, čitaj me u tišini, ja to ne trebam znati.

 
choko
Besucher
Beiträge: 1.041
Registriert am: 01.01.2012


   

poezija za gledanje
poezija za slusanje

Xobor Xobor Forum Software
Einfach ein eigenes Forum erstellen
Datenschutz