Zitat von Mangup
e sada kak sam skuzil ima nas po citavoj kugli zemaljskoj.
i kaj mi hrvati moramo pomagati svim tim divizijama hrvata koji su na neki nacin
odleprsali po bijelom svijetu?
hajde molim vas lijepo,
mi hrvati nismo u mogucnosti da brigujemo sami o sebi ,
a kamoli jos davati onima u kanadi , australiji, indoneziji,
njemackoj, francuskoj,aziji,ameriki i tak.
To su Mangupe samo relikvije Hrvata koje se tope na svim kontinentima , možda je jedino u Njemačkoj malo bolja situacija
nestajemo i doma i sve nas je manje , a kako nećemo vani .
Kamo god se okreneš demografski minusi ... i bit će ih sve više,
za razliku od razdoblja življenja u ex-YU kamo se u svim sredinama samo raslo , čak i u onim brdsko-planinskim ili otočnim .
Hrvatska od 90-tih pada svugdje , posebice u razvijenim dijelovima , jedino Splitsko-dalmatinska i Zadarska su u demografskom plusu .
Čak i nekakvi demografski pokazatelji rasta stanovništva , recimo u Zg-županiji ili Brodsko-posavskoj pokazuje da su to u stvari doseljenici iz BiH ( Bosanski Hrvati i Bošnjaci , Hercegovački Hrvati u manjoj mjeri i nešto "Janjevaca" ) .
Živim na otoku , koji recimo ima tu sreću pa tapka na mjestu sa brojem stanovništva .
Jedne smo godine 50u + , pa druge 30 u - i tako variramo već 10-tak godina .
No čini mi se da se skorašnjim približavanjem EU i uvođenenjem Eu-standarda življenja , sve više ima doseljenih Slovenaca , Engleza , Čeha , Slovaka , a manje doseljenih Bosanaca ( Hrvata&Bošnjaka ) , Kosovara , Rumunja , .... itd.
Interesantno je da se doseljene skupine Hrvata iz okolnih republika teže uklapaju u lokalnu sredinu od primjerice Slovenaca i ostalih stranaca ( čak i neSlavena ) .
Enigma koja je teško objašnjiva ,no ipak stvar se polako mijenja i dolazi do asimilacije ,
posebice mlađe generacije koje je rođena u Hrvatskoj .